Αθλητικό μασάζ

Τι είναι το sport massage;

Η μάλαξη στους αθλητές αποτελεί πολύ βασικό κομμάτι της προπόνησης. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη οξέων και χρόνιων τραυματισμών, για την αποκατάσταση, για τη μείωση του μυϊκού πόνου, για την βελτίωση της απόδοσης, και για τη θεραπεία των αθλητικών κακώσεων. Το μασάζ στον αθλητισμό μπορεί να εφαρμοστεί πριν, ενδιάμεσα και μετά από κάθε αγώνα.

Το αθλητικό μασάζ βοηθά στο να διατηρούνται οι μύες σε καλή κατάσταση ελαστικότητας και θρεπτικότητας. Σε περιόδους έντονης προπόνησης το σώμα του αθλητή δεν προλαβαίνει να συνέλθει τελείως και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσής του, δηλαδή υπερκόπωση. Το αθλητικό μασάζ μειώνει την μυϊκή δυσφορία, μειώνει τον πόνο που προκαλεί το γαλακτικό οξύ, προωθεί την τοπική και γενική χαλάρωση των μυών μετά την άσκηση.

Γενικά, είναι η πιο κατάλληλη τεχνική για την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, βοηθάει στο να διατηρούνται οι ιστοί σε καλή κατάσταση, διότι κινητοποιεί όλους τους ιστούς που εμπλέκονται στην κίνηση, επιταχύνει την επούλωση, ενισχύει την ελαστικότητα και βελτιώνει το εύρος κίνησης.

Και με ποια συχνότητα πρέπει να κάνω;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα αλλά αυτό προκύπτει από την συχνότητα και την ένταση των προπονήσεων και την φάση της προετοιμασίας του αθλητή, δηλαδή έχουμε πιο αυξημένη συχνότητα σε περίοδο αγώνων ή έντονης προπόνησης. Ο θεραπευτής γνωρίζοντας το σώμα του αθλητή μετά από μερικές συνεδρίες είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο συχνά θα χρειάζεται

Συνήθως στην συνεδρία του αθλητικού μασάζ περιλαμβάνονται και διατάσεις με την βοήθεια του θεραπευτή.

Μηχανισμός δράσης

Η νεύρωση του πτερυγίου του αυτιού αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο της αντανακλαστικής θεραπείας του. Το αυτί διαθέτει μια πολύ πλούσια νεύρωση με πλήθος νευρικών απολήξεων και υποδοχέων και πολλαπλές νευρικές συνδέσεις με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Το αυτί νευρώνεται από τρία νεύρα:
1) Τον ωτικό κλάδο του πνευμονογαστρικού νεύρου
2) Το μείζων ωτιαίο νεύρο (κλάδος του αυχενικού πλέγματος)
3) Το κροταφικό νεύρο (κλάδος του τριδύμου νεύρου)

Σημαντικό: ΔΥΝΑΤΟΣ ΜΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΣ