Υπηρεσίες & Τεχνικές

Clinical Pilates

Pilates and Clinical Pilates

Το Pilates σχεδιάστηκε από τον Joseph Pilates ως μορφή άσκησης κατάλληλη για χρήση από οποιονδήποτε. Χαρακτήρισε το σύστημα του Contrology, δηλαδή ένα σύστημα που «αναπτύσσει ομοιόμορφα το σώμα, διορθώνει λανθασμένες στάσεις, αποκαθιστά τη φυσική ζωτικότητα, αναζωογονεί το μυαλό και αναδεικνύει το πνεύμα». Είναι ένα σύστημα άσκησης που εστιάζει στην ελεγχόμενη κίνηση, στις διατάσεις και στην αναπνοή. Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τραυματισμούς, παθολογίες και συγκεκριμένες φυσικές ανάγκες.

Το Clinical Pilates είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα ασκήσεων, που σε συνδυασμό με τις φυσικοθεραπευτικές γνώσεις μπορεί και προσαρμόζει, τροποποιεί και επιλέγει ειδικές ασκήσεις από το αυθεντικό ασκησιολόγιο Pilates που ανταποκρίνονται στις ατομικές σας ανάγκες, με βάση την κλινική αξιολόγηση. Αποτελεί μέσο αντιμετώπισης ποικίλων τραυματισμών, ιδιαίτερα εκείνων της αυχενικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό βασίζεται στη βιβλιογραφία που αποδεικνύει ισχυρά στοιχεία για τη στήριξη της χρήσης της θεραπευτικής άσκησης στη διαχείριση ασθενών με τραυματισμούς. Το Clinical Pilates επικεντρώνεται στην επανεκπαίδευση και στρατολόγηση των σταθεροποιητικών μυών (σταθερότητα πυρήνα/core stability) καθώς και στη βελτίωση της στάσης, της αντοχής και της ευελιξίας.

Βασική λοιπόν διαφορά μεταξύ Pilates και Clinical Pilates είναι το γεγονός ότι το Clinical Pilates εποπτεύεται από εκπαιδευόμενο φυσικοθεραπευτή που έχει εκτεταμένη εκπαίδευση στην ακαδημαϊκή γνώση των παθολογικών καταστάσεων, της βιομηχανικής, της ανατομίας, της κινησιολογίας, της θεραπευτικής άσκησης και της διαδικασίας αποκατάστασης του τραυματισμού. Αυτή η γνώση επιτρέπει σε έναν Φυσικοθεραπευτή να αξιολογήσει κάθε ασθενή και να καθορίσει ποιες ασκήσεις θα είναι οι πιο αποτελεσματικές για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης

Είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά στην:

 • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της τεχνικής σε συγκεκριμένες ασκήσεις
 • Βελτίωση της ισορροπίας και της ευελιξίας
 • Διόρθωση στάσης σώματος
 • Ενίσχυση της δύναμης και της σταθεροποίησης των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη
 • Μείωση και θεραπεία του πόνου
 • Πρόληψη και αποφυγή περεταίρω τραυματισμών
 • Συντονισμός κίνησης και αναπνοής

Εξοπλισμός Pilates

Οι ασκήσεις Pilates μπορεί να διδαχθούν είτε σε mat (στρώμα) είτε με τη χρήση εξοπλισμού.
Το Pilates Mat γίνεται με το βάρος του σώματός έναντι της αντίστασης της βαρύτητας και μπορεί να προσφέρει μια εκπληκτική άσκηση ολόκληρου του σώματος. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, διότι δίνει έμφαση στη θεμελίωση του συντονισμού της αναπνοής με κίνηση και σωστή ενεργοποίηση των μυών σας χωρίς να αποσπάται η προσοχή του εξοπλισμού. Στις ασκήσεις στρώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικρός βοηθητικός εξοπλισμός όπως δαχτυλίδια (pilates rings) , κύλινδροι (foam rollers), λάστιχα (therabands) , μικρές και μεγάλες μπάλες (balls).

Στο χώρο μας διδάσκονται οι βασικές αρχές και το ασκησιολόγιο που περιλαμβάνει ασκήσεις σε mat, πάντα με καθοδήγηση από το θεραπευτή για τις εξατομικευμένες ανάγκες του εκάστοτε ασθενή.

Στόχος μας είναι η λειτουργική αποκατάσταση, η ένταξη των βασικών αρχών Pilates στην καθημερινότητα αλλά και η εξέλιξη αυτών σε πιο προχωρημένες ασκήσεις.

Πόσο επικίνδυνη είναι;

Καθόλου επικίνδυνη δεν είναι, αρκεί ο οστεοπαθητικός να είναι καλά επιμορφωμένος. Δεν πονάει και ο ρυθμός είναι σταθερός και ήρεμος και συστήνεται σε παιδιά και νεογνά καθώς και σε εγκύους.

Studio Pilates

Ο βασικός εξοπλισμός του Studio Pilates περιλαμβάνει

 • Pilates Reformer
 • Pilates Trapeze Table
 • Pilates Combo Chair
 • Pilates Barre